Proslavljeno Benediktovo u Svibovcu

Proteklog je vikenda proslavljen blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Svibovca Podravskog. Proslava je započela u subotu – sportski. Svoje su snage odmjerili veterani NK Podravac iz Svibovca i NK Sračinec, a utakmice su održane na izvrsno uređenom terenu NK Podravac. Nakon sporta održana je tradicionalna Smotra folklora na kojoj su nastupili mnogobrojni folkloraši iz općine Sračinec i njihovi gosti. Nastupili su folkloraši  KUD-a Mihovljan,  KUD-a Petrijanec, pjevački zbor Križarice KUD-a Cestica, tamburaši KUD-a Zavičaj Sračinec te domaćini iz KUD-a Benedikt iz Svibovca.

U nedjelju, na sam blagdan sv. Benedikta, održan je i najvažniji događaj za kulturni život Svibovca Podravskog. U podrumskim prostorijama stare škole otvorena je etno soba, renovirani prostor koji je godinama bio zapušten.

Ovaj je prostor namijenjen udrugama koje djeluju u Svibovcu Podravskom i koje čuvaju našu baštinu i starine. U prostor je uloženo mnogo rada mještana Svibovca i članova udruga, a Općina je u tri godine potpomogla ovaj projekt s oko 150.000 kuna. Prilikom uređena prostora pokušali smo održati njegov starinski “štih”, ali je u isto vrijeme prostor moderno uređen s centralnim i podnim grijanjem koje će omogućiti njegovo korištenje kroz cijelu godinu – istaknuo je prilikom otvaranja etno sobe načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. U prostoru je već sad smješten dio zbirke starina koje su prikupljene od mještana, a postav ovog malog etno-muzeja će se stalno obnavljati i nadopunjavati.

Nakon otvaranja etno sobe, u kapeli sv. Benedikta u Svibovcu održano je svečano misno slavlje.  Cijelog dana svoje su ručne radove na malom sajmu predstavile članice Učeničke zadruge Zvir OS Sračinec, Udruge žena Preslica Sračinec, KUD-a Zavičaj Sračinec, Udruge žena Angelina Varaždin, KUD-a općine Petrijanec  i KUD-a Benedikt Svibovec. Večernji sati ponovno su bili rezervirani za sport – prijateljski susret seniora NK Podravac i NK Sračinec.

Više fotografija možete pronaći u Foto galeriji