S lutkama i goblenima oživjele i uspomene

Uspomene na neka davna vremena oživjela su danas u podrumu općinske zgrade u Sračincu gdje je upriličena izložba lutaka i goblena. Udruga žena Preslica iz Sračinca organizirala je ovu izložbu, a prostor je bio gotovo premali da uz izloške primi i brojne posjetitelje. Ovo je još jedna od akcija kojom “Preslica” doprinosi očuvanju tradicije i oživljavanju izrade svih vrsta rukotvorina i tradicijskih predmeta.

Wiehlerovim goblenima, koji se izrađuju od davnina, ali su svojom visokom cijenom bili dostupni samo imućnijima, predstavila se gospođa Biserka Kovačić. Iznimno strpljene i puno vremena potrebno je za izradu goblena koji se ne radi na otisnutu šablonu, već na “prazno” platno što izradu čini još zahtjevnijom.

Mali djelić svoje velike kolekcije lutaka predstavila je gospođa Nadica Posavec. Ona je stjecajem okolnosti na radu u inozemstvu imala mogućnost kroz godine prikupiti stotine lutaka i starih igračaka. Svi ovi predmeti imaju veliku sentimentalnu vrijednost za gospođu Nadicu, jer se iza svakog krije neka priča osobe kojoj je pripadao. No, osim sentimentalne, neki eksponati su pravi kolekcionarski primjerci, a neki dosežu i više od 100 godina starosti.

Posjetitelji ove izložbe nisu krili oduševljenje i kući su otišli bogatiji za jedno novo lijepo iskustvo, a njihova poklonjena pažnja možda je i lutkama vratila neke davne sretne dane.

 

Više fotografija s izložbe potražite u foto galeriji.