Školski projekt OŠ Sračinec – “S Ivanom kroz svijet bajki”

Ove godine kulturna javnost i obrazovni sustav Republike Hrvatske obilježavaju, različitim manifestacijama, natječajima, znanstvenim skupovima i izložbama, jedinstveni jubilej – 150. obljetnicu rođenja najpoznatije spisateljice dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić. 

Osnovna škola Sračinec  pridružila se ovom velikom obilježavanju osmislivši tako vlastiti školski projekt „ S Ivanom kroz svijet bajki“. Voditeljica projekta je prof. Snježana Tramburovski, a suradnice i suvoditeljice na projektu su prof. Anita Prester i magistra likovne pedagogije Dora Bakek.

 

Kvaliteta škole nastoji se osnažiti u segmentu poticanja čitanja

Unatrag pet godina OŠ Sračinec, u sklopu Tima za kvalitetu, radi na kategoriji kvalitete Poticanje čitanja. Na početku svake školske godine u Školski kurikulum unose se kategorije kvalitete, osmišljeni sadržaji, razvojni ciljevi, aktivnosti i ljudi koji bi trebali voditi te programe.

Kategorija Poticanje čitanja za svoje razvojne ciljeve izdvaja sljedeće:

– pružiti mogućnost učenicima da sami biraju što će čitati i time povećavati šansu da će zapravo čitati

– poticati čitanje različitih tekstova (znanstvenih, književnih, popularnokulturnih  i dr.)

– pojasniti što čitanje čini našem mozgu, pojasniti pojmove dubinskog čitanja i čitanja s razumijevanjem

– osvijestiti da je čitanje sastavni dio našeg mentalnog zdravlja

– osvijestiti da se naš vokabular proširuje čitanjem

– čitanje, slušanje, govorenje i pisanje vještine su koje su povezane i one nas osposobljavaju za procese kritičkog mišljenja.

Ove školske godine 2023./24. ideja poticanja čitanja postala je temelj za školski projekt „ S Ivanom kroz svijet bajki“. Osmišljene su brojne aktivnosti koje su započete u rujnu 2023., a planira ih se završiti s jedinstvenom izložbom i digitalnom knjigom na kraju nastavne godine.

Suradnja s Općinom Sračinec

U ovom projektu općina Sračinec pomogla je financijskom podrškom u najmu autobusa za 50 učenika i njihove 3 učiteljice pratiteljice.

22. travnja 2024., svega 3 dana od 150. rođendana Ivane Brlić- Mažuranić, najaktivniji učenici u procesu projekta od 6. do 8. razreda prisustvovali su terenskoj nastavi u Ogulinu u Ivaninoj kući bajki.

Učenici su proveli 3 sata u muzejskom prostoru istražujući kroz interaktivni postav muzeja i radioničke aktivnosti sve o Pričama iz davnine, o autobiografiji IBM, ali i o povijesti pričanja bajki, o teoretskom pristupu tumačenja uloga bajki u odgoju djece, životu zajednice te posebno o autorima koji su svojim pisanjem ostavili trag u svjetskoj književnosti. Znanje koje su prikupili tijekom nastavne godine ovdje su imali priliku produbiti na uzbudljiv, zabavan i interaktivan način te istraživačkim pristupom rješavanja problema pokazati kako samostalno mogu koristiti svoja znanja i vještine.

Do kraja nastavne godine sudionici projekta predstavit će rezultate svojih aktivnosti (plakate, stripove, animacije, tekstove, kostimografske uratke na hrvatskom i engleskom jeziku) na zajedničkoj izložbi koju će popratiti i digitalna knjiga.

Snježana Tramburovski, prof., učitelj savjetnik