Slavonski branitelji posjetili Svibovec Podravski i Sračinec

Pogibija hrvatskog policajca iz Svibovca Podravskog za vrijeme domovinskog rata povezala je slavonski kraj i Općinu Sračinec. Tako su branitelji iz Orahovica i okolice posjetili Svibovec Podravski i odali počast hrvatskim braniteljima pored spomenika u Svibovcu i na grobu Miroslava Košćaka na mjesnom groblju. Emotivno je bilo prisjećanje na njega, mladića koji je nesretno položio svoj život na oltar domovine.

– Zaustavili smo se na povratku iz Bleiburga s obilježavanja spomen dana na hrvatske žrtve Bleiburga i Križnog puta. Proslava je bila veličanstvena s velikim brojem sudionika, zbog čega i kasnimo ovdje. Svi su govornici bili izuzetno korektni, uz poziv na pomirbu i oprost. Došli smo u Svibovec Podravski kako bismo još jednom odali počast vašem sumještanu, hrvatskom policajcu, specijalcu Miroslavu Košćaku. On je poginuo na našem području u Slatinskom Drenovcu 12. 6. 1992. godine od podmetnute četničke mine. Nije nastradao u ratnim operacijama, već prilikom zadatka tražnja ostataka neprijatelja, njegovog naoružanja i opreme. Općina Čačinci i HVIDR-a Orahovica podigli su spomenik Miroslavu Košćaku, a moja udruga je otvorila ulicu s njegovim imenom. Ulica u kojoj je nažalost poginuo sada nosi njegovo ime. – izjavio je Antun Grabovac, predsjednik udruge Hrvatskih branitelja i dragovoljaca domovinskog rata policijske postaje Orahovica 1990.-1991.

Nakon što su se pomolili i zapalili svijeće na groblju, slavonski branitelji su zajednički s braniteljima općine Sračinec objedovali u Domu kulture u Sračicu, gulaš koji su im pripremili Božidar Liber i Josip Đurasek.

– Bila nam je čast i zadovoljstvo počastiti naše prijatelje iz Orahovice i zahvaliti im na svemu što su uradili u spomen našeg Mire Košćaka. Na neki nas je način povezala njegova nesretna sudbina pa se međusobno posjećujemo. – izjavio je načelnik Božidar Novoselec.

Sjećanje na poginulog branitelja živi i dalje pa slobodno možemo parafrazirati onu poznatu – navik on živi ki zgine za domovinu.