Sračinec nije zaboravio Vukovar!

Jučer je, na dan kada je cijela Hrvatska obilježavala dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u Sračincu održana sveta misa i molitvena procesija sa lampionima. Svetu je misu vodio župnik, vlč. Siniša Dudašek, a nazočili su joj mnogobrojni mještani i veliki broj branitelja.

Nakon svete mise nazočnima se u ime branitelja obratio Siniša Brkinjač: – Već nakon prvih višestranačkih izbora krenuli su problemi u Vukovaru i okolici, formirane su razne paravojne jedinice, straže, a to je trajalo sve do svibnja 1991. godine. 2. svibnja 1991. dvojica policajaca krenula su postaviti hrvatski stijeg na zgradu tadašnje Mjesne zajednice, kada su ostali zarobljeni. U pomoć njima krenulo je 50 policajaca koji su upali u zasjedu. Dvanaest policajaca tada je izgubilo život, a više od 20 bilo je ranjeno. Nakon toga, krajem šestog mjeseca 91. iz Varaždina kreće za Vukovar prva grupa od 100 policajaca. Grupe su se mijenjale sve do sredine kolovoza kada se broj naših policajaca povećava na 200. I tada, 11. 9. 1991. na smjenu odlazi zadnja grupa od 185 policajaca. Većina njih ostala je u Vukovaru do zadnjeg dana. Iz te grupe 21 policajac je poginuo, petorica su nestala, 119 je završilo u zarobljeništvu. Teško je govoriti o tome, 14 naših mještana policajaca branilo je Vukovar, a petorica su završila u zarobljeništvu. No živimo, vjernici smo, moramo oprostiti, ali isto tako moramo tražiti krivce za sva zlodjela i da odgovaraju za ono što su počinili. Možemo oprostiti, ali nikada ne smijemo zaboraviti.

– Sjećamo se 2011. godine, 20 godina nakon vukovarske tragedije, iz općine Sračinec organizirali smo posjet Vukovaru na kojem je sudjelovalo 180 mještana. Sjećam se riječi tadašnjeg gradonačelnika Sabe koji je rekao da nema u Hrvatskoj tako male općine kao što je općina Sračinec, koja je dala toliko branitelja i koja je tako dala počast svima koji su branili Vukovar. Obišli smo sva mjesta na kojima su se borili naši branitelji, od Borovog Naselja, trpinjske ceste, Borova, hangara, pa sve do groblja i Ovčare. I zato vam obećajem da ćemo svake godine pokušati organizirati posjetu Vukovaru kako bi svi imali priliku obići sva ova mjesta gdje se branila Hrvatska. Drago mi je da danas u znak sjećanja na Vukovar krećemo u ovu kolonu sjećanja našim mjestom i Vukovarskom ulicom čime ćemo simbolični odati počast svima onima koji su branili Vukovar. – istaknuo je u svom izlaganju načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Kolona od dvjestotinjak mještana sa svijećama uputila se Vukovarsom ulicom do križa u blizini dječjeg vrtića. Tiha kolona sjećanja, uz molitvu, u mislima s Vukovarom.