Stanka Miko dobitnica županijskog priznanja

Stanka Miko iz Sračinca proglašena je na svečanosti u Varaždinskoj županiji ovog ponedjeljaka, 22. listopada, primjernom ruralnom ženom, a javno priznanje pod nazivom „Ženska kreativnost u ruralnom životu“, uručili su joj zamjenica i zamjenik župana Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković te Slavenka Majski Cesarec, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje svake godine, od 2006., provodi natječaj za dodjelu ovog priznanja.

Ove godine lokalna samouprava, organizacije, udruge i pojedinci kandidirali su deset žena – Rominu Martan, Tereziju Vuković i Stanku Miko iz Sračinca, Mariju Milak iz Svetog Đurđa, Biserku Kutnjak iz Ludbrega, Miru Horvat iz Martijanca, Šteficu Vuković i Ružu Levatić iz Varaždina, Ljubicu Habunek iz Kućana i Snježanu Hranić, vlasnicu OPG-a Hranić.

Kako je istaknula Slavenka Majski Cesarec, odluku o tome kome dodijelili ovo županijsko javno priznanje nije bilo lako donijeti, a prosudbena komisija se odlučila za Stanku Miko zbog njezinih izuzetnih rezultata i zasluga na očuvanju tradicionalnih, autohtonih vrijednosti te promicanje izvornih običaja i govora svoga kraja. Stanka Miko je po struci odgajateljica zaposlena u dječjem vrtiću i predsjednica je Udruge žena „Preslica“ iz Sračinca i posebno angažirana na pružanju pomoći ženama.