Stotinjak mještana Općine Sračinec posjetilo mjesto pogibije Mire Košćaka

Općina Sračinec za svoje je mještane organizirala posjet mjestu pogibije i spomen obilježju Miri Košćaku iz Svibovca Podravskog, hrvatskom vitezu, pripadniku postrojbe specijalne policije „Roda“ Varaždin koji je položio život stradavši od srbočetničke mine 12. lipnja 1992. godine prilikom razminiranja terena.

Do sad su izaslanstva Općina Čačinci i Sračinec svake godine održavale komemoracije, uz veliko zalaganje Ante Grahovca, bivšeg predsjednika HBDDR PP Orahovica 90.-91., Udruge specijalne jedinice policije PU varaždinske “Roda” i u organizaciji udruge HBDDR PP Orahovica 90.-91. Ove godine želja vodstva Općine Sračinec je bila da omogući svim zainteresiranim mještanima da dođu i poklone se Miri Košćaku povodom 26 godina od pogibije, pa je Općina Sračinec financijski pokrila sve troškove ovogodišnje komemoracije.

Komemoraciji su nazočili članovi obitelji Mire Košćaka, izaslanik pomoćnika ministra hrvatskih branitelja i predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec sa suradnicima, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, zamjenik gradonačelnice grada Orahovice Dalibor Fofonjka, predstavnici braniteljskih udruga iz Sračinca, Varaždina i Slavonije, svećenici župa Sračinec Siniša Dudašek i Čačinci Nedjeljko Androš, stotinjak mještana općine Sračinec i mještani iz Čačinca.

Drago mi je da smo se u ovako velikom broju odazvali na poziv i posjetili mjesto pogibije našeg hrvatskog heroja Mire Košćaka, koji je svoj život utkao u našu današnju slobodu. Ponosan sam na njega i na branitelje iz naše općine koji su branili Hrvatsku na svim frontovima, od istočna Slavonije i Vukovara, Zapadne Slavonije gdje smo sada, pa sve do Knina i Dalmacije. Iako je prošlo već 26 godina od pogibije našeg Mire i dalje ga se sjećamo s ponosom. Zato izražavam duboku zahvalnost organizatorima udruzi HBDDR PP Orahovica 90.-91, svim mještanima i vodstvu Općine Čačinci, što i oni svake godine odaju počast Miri Košćaku. Ovo je prava potvrda istinitosti stare izreke Frana Krste Frankopana – “Navik on živi ki zgine pošteno”. – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Komemoraciju je otvorio i pozdravio nazočne predsjednik udruge HBDDR PP Orahovica 90.-91. Robert Kuzmić, dok je načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ, nakon vrlo emotivnih govora predsjednika Udruge specijalne policije “Rode” Varaždin, Gorana Mihalića i načelnika Općine Sračinec Božidara Novoseleca, izrazio dobrodošlicu i zahvalu svima koji su posjetili općinu Čačinci i odali počast Miri Košćaku.

Nakon komemoracije održana je molitva na mjestu pogibije Mire Košćaka, a mještani općine Sračinec posjetili su i Park prirode Papuk.