Svečanom misom proslavljeno 50 godina Župe Sračinec

Jučer je u župnoj crkvi u Sračincu održano svečano misno slavlje povodom blagdana sveca zaštitnika župe Sračinec, sv. Mihaela arkanđela. Ovaj je blagdan ujedno i dan Općine Sračinec koja tim povodom cijeli tjedan organizira Dane Miholja. Koncelebriranu svetu misu uz prisustvo velikog broja svećenika Varaždinske biskupije predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup Varaždinske biskupije.

 

 

U svoj se homiliji posebno prisjetio povijesnih okolnosti nastanka Župe Sračinec koja ovih dana slavi svoj zlatni jubilej, pedesetu godišnjicu osnivanja. Te davne 1961. godine ukazala se naime potreba osnivanja nove župe i izdvajanja naselja Sračinec, Svibovec Podravski i Hrašćica iz varaždinske župe sv. Nikole pa je tako odlukom zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera osnovana nova župa u Sračincu. Na početku su je vodili kapucini tj. fra. Bono Zvonimir Šagi, da bi nakon desetak godina župu počeli voditi dijecezanski svećenici. Vlč. Vjekoslav Gabud vodio je župu punih 35 godina, do 2006. nakon čega na njegovu dužnost stupa vlč. Siniša Dudašek, trenutni župnik Župe Sračinec.

Na kraju svetog misnog slavlja nazočnim se vjernicima obratio župnik Dudašek koji je čestitao ovaj veliki vjerski jubilej svim vjernicima Župe Sračinec, načelniku Općine Božidaru Novoselcu i svim mještanima dan Općine, a svim policajcima, koje je na misi predstavljao načelnik policijske postaje Varaždin Darko Blaži, dan policije. Posebno je zahvalio biskupu Mrzljaku na svesrdnoj pomoći u radu župe i uručio mu prigodne darove. Također je zahvalio i općinskoj upravi s kojom župa ima vrlo kvalitetnu suradnju.

 

 

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec uručio je biskupu Mrzljaku zahvalnicu i grb Općine Sračinec koje su mu dodijeljene u povodu dana Općine Sračinec, kao znak zahvale za pomoć i razumijevanje potreba župe koja neprestano raste.