Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Sračinec

Iako skromnije nego ranijih godina, Dan općine Sračinec i blagdan zaštitnika općine i Župe Sračinec, svetog Mihaela arkanđela, obilježava se i ove godine, a vrhunac svečanosti bio je u petak kada je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec.

Uoči sjednice, na mjesnim grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom te kod spomen obilježja ispred Doma kulture položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega su čelnici Općine i njihovi gosti obišli gradilište Parka Velika graba. Također su razgledali i novopostavljeni punjač električnih vozila ispred Doma kulture.

Svečana je sjednica održana u Domu kulture, a kao što je i običaj, općinski načelnik Božidar Novoselec okupljene je upoznao s onime što je na području općine realizirano u proteklih godinu dana, odnosno planovima za buduće razdoblje.

– Ova je godina po mnogočemu specifična i mogli bismo je slobodno nazvati godinom Covida kojoj smo se stvarno morali prilagoditi, kako na osobnom, tako i na gospodarskom planu. Ako kažem da u ovoj godini  imamo plan 30 milijuna kuna, svi načelnici dobro znaju što to znači, koja je to vrsta investicije. Izuzetno smo se dobro i mudro pripremili, prebacili smo oko 5,5 milijuna kuna od prošle godine, tako da ćemo one najosnovnije projekte koje smo si zacrtali i ostvariti – rekao je Novoselec i nastavio:

– Jedan od sigurno najvećih projekata je Park Velika graba, investicija od gotovo 8 milijuna kuna, gdje očekujemo 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na području općine Sračinec završava Aglomeracija i to za naselje Sračinec ove, a sredinom iduće godine i za Svibovec Podravski. Ono što je izuzetno bitno je da smo prije mjesec dana dobili odluku Vlade o kreditnom zaduženju prema HBOR-u za 20 milijuna kuna, po dobrim uvjetima, na 15 godina. Naime, želimo sve naše nerazvrstane ceste asfaltirati nakon aglomeracije i mogu ponosno reći da ćemo vrlo vjerojatno biti prva općina, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i šire, koja će imati moderno uređene sve nerazvrstane ceste s pješačkim i biciklističkim stazama, rubnicima, odvodnjom i zelenim površinama.

Novoselec je posebno istaknuo da je Općina Sračinec specifična po nekoliko stvari stvari, a jedna od njih je ulaganje u osnovno obrazovanje.

– Mi smo našu osnovnu školu opremili za 21. stoljeće, s interaktivnim ekranima, laptopima, tabletima. Investirali smo i u nabavku nadstrešnice za bicikle, a tu je i mnogo toga drugog što smo učinili za bolje, kvalitetnije i pristupačnije obrazovanje. Uglavnom, riječ je o 300 do 500 tisuća kuna ulaganja godišnje. Projekti po kojima smo također specifični su oni volonterski. Naša predsjednica Mjesnog odbora odradila je i u ovo Covid vrijeme preventivne preglede raka prostate kojima se odazvalo 180 muškaraca, dok je 350 žena bilo uključeno u akciju borbe protiv raka dojke, odnosno preventivne preglede.  Također, organizirali smo edukaciju naših mještana za korištenje pesticida u koju je bilo uključeno oko 220 žitelja, a Općina je podmirila sve obveze – kazao je načelnik Novoselec i dodao:

– Moram naglasiti da često slušam od kolega načelnika kako za velike projekte imaju podršku i oporbe, a kod nas oporba, na žalost, ne prepoznaje te projekte i zbog njihove neozbiljnosti s nekim od projekata kasnimo dva mjeseca. No mi ne stajemo, idemo dalje s projektima.

Skupu se obratio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je rekao da je Općina Sračinec desetljećima dinamična i aktivna, s ozbiljnim i odgovornim ljudima, s visokom radnom etikom, koji cijene projekte, cijene rezultate, i to se vidi u općini.

Općina Sračinec može poslužiti kao svijetli primjer svim drugim općinama jer već godinama pokazuje kako se treba raditi i voditi, rekao je saborski zastupnik i predsjednik HNS-a Predrag Štromar.

-Čelnici ove općine stvarno znaju što građani trebaju, razgovaraju s njima i na temelju toga donose planove, ali ih i realiziraju. Svake godine na Dan općine čujemo da se napravilo mnogo cesta i objekata, brine se o učenicima i studentima, ali svake godine je i sve više novih projekata. Danas smo vidjeli projekt Park Velika graba gdje će i mlađi i oni stariji žitelji općine imati mnogo toga na raspolaganju, družiti se, zabavljati, imati brojna događanja. To rijetko koja općina ima, a Općina Sračinec i na taj način pokazuje drugima kako korisno trošiti novac koji dolazi u proračun. I ne samo taj novac, već i onaj koji dolazi iz drugih proračuna, iz Europske komisije, iz proračuna raznih ministarstava. Javljaju se na natječaje, imaju projekte, dobivaju novce, a sredstva koriste vrlo kvalitetno – kazao je Štromar.

Svečana je sjednica bila prilika za dodjelu javnih priznanja Općine Sračinec. Dodijeljena su priznanja Općine za izuzetno zalaganje i ostvarene rezultate najboljim učenicima Osnovne škole Sračinec koji su od 1. do 8. razreda imali odličan uspjeh 5.0, a priznanja i novčane nagrade od po dvije tisuće kuna primile su Aleksandra Balentović i Viktorija Čanić.

Javno priznanje Općine u obliku Zahvalnice i grba Općine Sračinec u staklu, za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i doprinos u promicanju općine Sračinec dobili su Tomislav Korobot, učenik 4. razreda Glazbene škole u Varaždinu, Darko Plantak koji je sudjelovao u kulinarskom show programu na HRT-u i osvojio 2. mjesto, zatim Božena Mesek koja gotovo 20 godina provodi programe u suradnji s HZZ-om te je bila uključena u program „Pomoć starijim osobama i starijim domaćinstvima”, a posao gerontodomaćice još uvijek obavlja kroz program „Zaželi”, te Ivanka Kovačić koja je cijeli svoj radni staž odradila kao medicinska sestra, a kroz Udrugu „Kap dobrote” sudjelovala u brojnim humanitarnim projektima.