Svibovčanci proslavili blagdan sv. Benedikta

Sveti Benedikt, zaštitnik Svibovca Podravskog, slavi se 11. srpnja, a događanja oko dana mjesta priređena su protekli vikend, 13. i 14. srpnja. Aktivni članovi udruga s područja Svibovca, uz pomoć Općine Sračinec, priredili su za svoje sumještane brojne kulturne i sportske događaje. Proslava ovog blagdana iskorištena je i za obilježavanje 60 godina od osnutka NK Podravac iz Svibovca Podravskog. Predstavnici kluba u jutarnjim satima položili su vjenac i zapalili svijeće na mjesnom groblju, u znak sjećanja na sve svoje preminule kolege.

Subotnja događanja nastavljena su nogometnim turnirom veterana, na kojem su nastupili nogometaši NK Sračinec, NK Orač Petrijanec, NK Majerje i domaćina NK Podravac. Na kraju su izvođenjem jedanaesteraca najuspješniji bili nogometaši NK Majerja.

Događanja su nastavljena svečanom sjednicom Vijeća mjesnog odbora na kojoj su istaknute aktivnosti i projekti koji su u tijeku ili predstoje u idućem razdoblju. Sjednici je nazočio i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, inače i sam stanovnik Općine Sračinec. Dodijeljene su zahvalnice sponzorima NK Podravac koji pomažu u radu ove najaktivnije sportske udruge Svibovca.

Svečana sjednica Vijeća mjesnog odbora bila je samo uvertira glavnom događaju večeri – smotri folklora. Na njoj su nastupili djeca iz KUD-a Benedikt, Svibovec Podravski, tamburaši i plesači KUD-a Zavičaj Sračinec, KUD Petrijanec, KUD Voća i na kraju domaćini iz KUD-a Benedikt. Mnogobrojna publika mogla je uživati u tradicionalnoj pjesmi i plesu koje čuvaju naša kulturno-umjetnička društva.

Nedjelja prijepodne, kako priliči, započela je svetom misom, a nastavljena na Svibovskom sejmu postavljenom pored glavne ulice. Svoje su ručne radove predstavile članice i članovi Udruge žena Preslica Sračinec, Udruge žena Đurđica Turčin, Učenička zadruga Zvir OŠ Sračinec, Slađana Stupar, KUD Općine Petrijanec – Vezilje i pletilje Leganice te Vezilje KUD-a Benedikt.

Na lijepo uređenom igralištu NK Podravac svoje su vještine pokazali najmlađi članovi DVD-a Svibovec Podravski, a sportske aktivnosti nastavljene su utakmicom Udruge Črepičar protiv Svibovskih legendi. Ova je utakmica pobudila i najveće zanimanje gledatelja. Za “legende” su nastupili neki od nikad zaboravljenih svibovskih nogometaša koji su svoje kopačke davno objesili o klin. Bila je to prijateljska utakmica koje je tako i završila. Za kraj benediktovskog vikenda nastupili su još i nogometaši NK Podravca 2013. i NK Podravca 2006.

 

Puno fotografija pronađite u Foto galeriji