U okviru EU projekta pobratimljenje općina

U okviru proslave dvadesete godišnjice osnutka Općine Sračinec načelnik Božidar Novoselec potpisao je Povelju o bratimljenju s načelnikom slovenske općine Cirklulane Janezom Jurgecom te načelnikom mađarske općine Horvátzsidány (Hrvatski Židan) Istvánom Krizmanichem. Ovo je prvo ovakvo bratimljenje u kojem sudjeluje Općina Sračinec. Želja za boljom suradnjom postoji već duže vrijeme, a ostvarena je u okviru EU projekta EU za građane – Studenti za Europu.

– Naše općine, Cirkulane i Horvátzsidány već su dugo u Europskoj uniji. Raduje me prijateljstvo i suradnja s Općinom Sračinec. Siguran sam da ćemo vam moći pomoći u ostvarenju projekata EU, na temelju svojih dosadašnjih iskustava. – istaknuo je načelnik općine Cirkulane Janez Jurgec.

U mađarskoj općini Horvátzsidány, Hrvatski Židan, živi većinsko stanovništvo gradišćanskih Hrvata. Ove su se godine predstavili i na Međunarodnoj smotri folklora u Sračincu koja je održana u sklopu Dana Miholja.

– Već više od 500 godina čuvamo u Mađarskoj hrvatski jezik i tradiciju. Većina ljudi zna za gradišćanske Hrvate u Austriji, ali mi živimo i u Mađarskoj, što je manje poznato. Vjerujem u uspješnu suradnju s Općinom Sračinec i pozdravljam svoje nove prijatelje iz Hrvatske. – rekao je načelnik Hrvatskog Židana, István Krizmanich.

Konkretna suradnja između ovih triju općina već se počela realizirati. Općina Sračinec bila je vodeći partner i organizator trodnevnog susreta u okviru projekta EU za građane – Studenti za Europu. Projekt je ostvaren uz pomoć županijske agencije za razvoj AZRA koja je asistirala u izradi i provedbi projekta.

Kroz radionice i okrugle stolove, pokrenuta je suradnja između predstavnika općina i studenata svih triju općina na temelju razmjene nacionalnih i lokalnih kontakata. Podignuta je svijest o vrijednostima i pravima studenata Europske unije te o mogućnostima koje pruža Europska unija studentima za studiranje u inozemstvu.

Studenti su predstavili studentske aktivnosti u lokalnim zajednicama Sračinca, Horvatzsidanya i Cirkulana te učili o kulturama u Europi koje doprinose zbližavanju različitih društava i pomažu u razvijanju novih vještina za interakciju s ljudima iz različitih zemalja.

Neki od ciljeva ovog projekta su i uklanjanje prepreka u prijenosu znanja i iskustava između studenata i poticanje studenata za snažnije sudjelovanje u studentskom životu, te razmjena informacija i iskustava o pitanjima koja su zajednička obrazovnim sustavima država članica EU što doprinosi izgradnji zajednice jednakih mogućnosti. U projekt je bilo uključeno oko 150 studentica i studenata iz ovih triju općina.