U OŠ Sračinec obilježen dan Univerzalne sportske škole

Danas je prigodnom svečanošću obilježen dan Univerzalne sportske škole koja djeluje na području cijele Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji i u OŠ Sračinec. Radi se o programu koji je još 2007. godine pokrenuo Hrvatski školski športski savez, a namijenjen je djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj programa univerzalne sportske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Program univerzalne sportske škole provode se dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine.

“Ponosna sam što mogu reći da se iz godine u godinu broj odjeljenja Univerzalne sportske škole povećava pa tako ove godine imamo 10 odjeljenja više u odnosu na prošlu školsku godinu. Univerzalna sportska škola ove se godine provodi u čak 32 odjeljenja. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji i Hrvatskom školskom športskom savezu koji nam omogućavaju održavanje škole. Održavanja programa ne bi bilo bez razumijevanja ravnatelja Osnovnih škola i vrijednih profesora i učitelja koji provode program.” – istaknula je Josipa Polančec, predsjednica Školskog športskog saveza Varaždinske županije.

“Varaždinska županija u proteklom je periodu radila na izgradnji mnogih školskih objekata, s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave. Tako smo postigli i mogućnost da u poslijepodnevnim satima djeca i odrasli mogu sportske dvorane koristiti za rekreaciju i sport. Prošle godine smo sufinancirali četiri odjeljenja Univerzalne sportske škole, a ove godine Varaždinska županija financijski pokriva rad u osam odjeljenja. Program se provodi u 25 škola u županiji, a pohađa ga 750 djece.” – prilikom predavanja odluke o sufinanciranju, naglasio je zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković.

Skup je pozdravila ravnateljica OŠ Sračinec Lidija Valec, kao domaćin, te načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, a nazočio mu je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. Nakon protokolarnog cijela, svoj rad su predstavile gimnastičarke Osnovne škole Sračinec i djeca koja pohađaju program Univerzalne sportske škole. Na kraju treba naglasiti da je sudjelovanje djece u programu Univerzalne sportske škole potpuno besplatno.