U Osnovnoj školi Sračinec niknuo Vrt zdravlja i ljepote

U dvorištu Osnovne škole Sračinec uređen je predivan vrt, radom učenika, njihovih roditelja i zaposlenika škole. Osim zemljanih radova uređene su staze od opeke koju je škola dobila kao donaciju, uglavnom od roditelja školske djece.

– Ovo je nastavak projekata za održivi razvoj, prošlogodišnji projekt imao je naziv “Ekološki otisak”, a ove godine imamo projekt “Vrt zdravlja i ljepote”. Plan je bio urediti školski vrt u kojem će svaki razred imati svoju malu parcelu o kojoj će brinuti. Cijele su godine djeca proučavala biljke, izrađivali plakate, sijala i uzgajala sadnice koje sada presađuju u vrt. Cilj je da djeca upoznaju sve biljke koje su u ovom vrtu, njihovu vrijednost i da rade rukama na zemlji. – istaknula je ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec.

– Imali smo prostor u krugu naše škole koji je bio neiskorišten pa smo odlučili iskoristiti ga za nastavu izvan učionice. Iako živimo u Sračincu, djeca dosta slabo poznaju biljke i prilično su se otuđila od prirode zahvaljujući računalima koja ih više privlače. U našem Vrtu zdravlja i ljepote uzgajat ćemo prvenstveno ljekovito i začinsko bilje. Biljke su oduvijek pa i danas kod mnogih prvi lijek, a redovito ih koristimo kao začin u hrani. Cilj nam je bio da u uređenju ovog vrta sudjeluju svi učenici pa tako na njemu rade učenici svih 28 odjeljenja naše škole u Sračincu i područne škole u Svibovcu Podravskom. Svaki je učenik uzgojio jednu začinsku ili ljekovitu biljku koje su sada ovdje presađene. Od biljaka ćemo raditi čajeve i druge pripravke, sušiti ih i koristiti. – izjavila je voditeljica projekta Snježana Žiher-Štrbo, učiteljica biologije.

Školu je posjetio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i nije došao praznih ruku – donio je simboličnu donaciju od četrdesetak sadnica od kojih je prvu i sam zasadio.

– Izuzetno sam zadovoljan da je ostvaren ovaj vrijedan projekt. Od škole sve počinje – navike koje djeca ponesu iz škole pratit će ih cijeli život. Naša je općina četiri godine zaredom bila jedna od najuređenijih općina u Varaždinskoj županiji pa vjerujem da će i ova djeca kad porastu imati malo bolji osjećaj za svoj okoliš. – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.