U Sračincu održana radionica projekta Oživljavanje u zajednici

Prva grupa polaznika radionice u sklopu projekta Oživljavanje u zajednici jučer je u Osnovnoj školi Sračinec završila tečaj za oživljavanje.

– Motiv zbog kojeg smo se uključili u ovu akciju prije svega je djelovanje u zajednici. Mi u školi imam bolesno dijete koje će možda trebati ovu vrstu pomoći i to nas je potaknulo da reagiramo i obučimo djelatnike. Nakon toga, ova stečena znanja želimo prenijeti na zajednicu, pa ćemo tako na satovima razredih odjela educirati djecu kako se ponašati u slučajevima kada je potrebna reanimacija. Osim djelatnika škole, na radionici su sudjelovali i roditelji spomenutog djeteta te dva vatrogasca DVD-a Svibovec Podravski. – istaknula je ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec.

Projekt Oživljavanje u zajednici provodi se u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije Ministarstva zdravlja pod nazivom „Pokreni srce – spasi život“, a njime se kroz upoznavanje građana-laika s vještinama prve pomoći želi osnažiti pojedince i doprinijeti sigurnosti zajednice.

– U akciji “Pokreni srce – spasi život” želimo educirati što veći broj građana laika da nam budu suport. Mi trebamo pomoć laika koji nam na neki način “kupuju vrijeme” i mogu reagirati odmah te pomoći čovjeku do dolaska profesionalne hitne službe. U našoj je državi ovo tek početak, dok je u nekim razvijenijim zemljama, na primjer skandinavskim, veliki broj djece, profesora, građana u firmama educiran za ovu vrstu pomoći unesrećenim osobama. Danas smo demonstrirali korištenje automatskog vanjskog defibrilatora koji služi za oživljavanje, a mogu ga koristiti i obučeni laici. Akciju provodi Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, a edukatori su nacionalni instruktori, danas uz mene kolege Renato Štimac i Nedeljko Kopjar. Ovaj tečaj traje šest sati u dva bloka predavanja nakon čega se piše pismeni ispit i polaže praktični. Nakon polaganja dobivaju diplomu za uspješno završeni tečaj. – izjavio je jedan od predavača Zoran Ognjanović, nacionalni instruktor.

Srčani se zastoj obično dogodi van brzo dostupne medicinske pomoći, pa je edukacija građana-laika od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu jer pojedinac educiran za pružanje prve pomoći može spasiti život svom sugrađaninu održavajući ga na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe. Pored praktičnih vježbi, kroz razmjenu informacija i predavanja polaznicima se pojasnilo kada zvati hitnu medicinsku službu te kako komunicirati s medicinskim dispečerom koji zaprima hitan poziv.

Sudjelovanje na edukaciji i obučeni korisnici jedan su od preduvjeta da se automatski vanjski defibrilator postavi u Osnovnoj školi Sračinec, nadamo se vrlo uskoro.