U Sračincu održano predavanje za poljoprivrednike

Jučer je za sve poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec, a u suradnji sa LAG-om Sjeverozapad i Upravnim odjelom za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, održano predavanje o potporama malim OPG-ima od strane LAG-a i mogućnostima ostvarivanja bespovratnih potpora od strane Varaždinske županije.

Na početku predavanja predstavnici LAG-a Sjeverozapad upoznali su poljoprivrednike s mjerom koja kreće u ožujku u iznosima do 15.000 eura, a odnosi se na mala poljoprivredna gospodarstva te su najavili nadolazeće mjere i ostale aktivnosti LAG-a.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije g. Dragutin Vincek, prisutne je upoznao o potporama koje poljoprivrednicima dodjeljuje županija.

Do iskorištenja planiranih sredstava, nastavit će se sa sljedećim potporama:

– za okrupnjavanje (3.500,00 kn/ha)

– za povećanje poljoprivrednog zemljišta (2.500,00 kn/ha)

– za analizu poljoprivrednog zemljišta (do 15 analiza godišnje),

– za podizanje trajnih nasada, (osim vinograda),

– za navodnjavanje i zaštitne mreže

– za izgradnju ili rekonstrukciju plastenika i staklenika,

– za trošak nadzora ekološke proizvodnje,

– potpore za nabavu stoke i opreme

– za sufinanciranje rada zadruga.

Gospodin Vincek predstavio je i dvije nove mjere Varaždinske županije za olakšavanje poljoprivredne proizvodnje – “Potpora za proljetnu sjetvu” – mogućnost financiranja sjetve kroz povoljne kratkoročne kreditne linije za koje je jamac Varaždinska županija ili GARA s kamatom od 3-5 % te “Održiva poljoprivredna proizvodnja” koja se dodjeljuje po hektaru ili kulturi u 100% iznosu ili maksimalno do 18.000,00 kn.

Prisutni poljoprivrednici na postavljena su pitanja dobili odgovore, a pročelnik Vincek pozvao je sve da se u slučaju bilo kakvih pitanja jave u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, dok će LAG do raspisivanja natječaja odraditi i radionice vezane uz prijavu na njih.

Kako su poljoprivrednici bili zainteresirani za mogućnosti osiguranja u poljoprivredi, g. Vincek obrazložio je i način ugovaranja EU police osiguranja, dok je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec otvorio mogućnost ponovnog sufinanciranja osiguranja od strane Općine te je pozvao sve zainteresirane da se sa svojim prijedlozima, sugestijama i upitima obrate koordinatorici Miljenki Križnjak na mail kmiljenka@gmail.com ili mobitel: 098/9105419.