U Sračincu postavljena velika pisanica, dar Koprivničko-križevačke županije

Danas je u centru Sračinca postavljena gotovo dva metra visoka pisanica koju je Koprivničko-križevačka županija darovala Općini Sračinec. Svečanom postavljanju pisanice prisustvovali su koprivničko-križevački župan Darko Koren, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, predstavnica TZ Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, te domaćini iz Općine Sračinec na čelu s načelnikom Božidarom Novoselcem.

– Ovo je 52. po redu pisanica, a sam program svake godine započinjemo postavljenjem izložbe na koprivničkom gradskom trgu, kako je bilo i ove godine. Pet pisanica smo odlučili pokloniti našim dragim prijateljima, a posebno mi je drago da je jedna mala sredina poput Sračinca prihvatila ovu ideju. Uvijek ističem da nije bitno koliko je neko mjesto veliko već koliko su velika srca tih ljudi, a ovdje smo doista primljeni na najbolji mogući način. Smisao ovih pisanica je promocija naivne umjetnosti, poznato je da je njeno ishodište upravo u našoj županiji, u selu Hlebinama, a na ovaj način pridonosimo i očuvanju tradicijskih vrijednosti koje pisanica ima, kao dio našeg povjesno-kulturnog blaga. – izjavio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

U podnožu pisanice između ostalog stoji: “Ovom velikom “Pisanicom od srca” Koprivničko-križevačka županija i njena turistička zajednica žele uljepšati Uskrs 2015. svim stanovnicima i posjetiteljima općine Sračinec, kao simbol mira i prijateljstva za sve ljude dobre volje. Pisanicu su u maniri naive oslikali umjetnici: Martin i Stjepan Đukin, Vladimir Ivančan, Dragutin Kovačić i Drago Žufika.”

– Izuzetno mi je drago da je kolega župan Darko Koren dodijelio još jednu pisanicu u Varaždinsku županiju, nakon one ispred katedrale u Varaždinu, sad imamo jedno prekrasno umjetničko djelo i u Sračincu. Oni su našli put promocije naive, po kojoj su poznati, a na ovaj način radi se i na revitalizaciji ovog oblika umjetnosti. Ovim se ponovno pokazuje i prijateljstvo između naše dvije županije, koja je na izuzetno dobrom nivou, ali uvijek može biti još i bolja. – rekao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

– Za nas je ovo stvarno lijep trenutak koji označava i proširenje našeg prijateljstva koje imamo s Koprivničko-križevačkom županijom. Ovo je jedan prekrasan dar našim mještanima povodom Uskrsa. Ovom se pisanicom ističe umjetnost koprivničko-križevačkog kraja. Mi smo u općini, pod vodstvom Udruge žena Preslica, prije pet godina počeli s postavljanjem velikih pisanica na ovom mjestu, a ovom prilikom zahvaljujem županu Korenu koji je omogućio postavljanje ove pisanice u Sračincu. Inicijativa za ovo potekla je od našeg sumještana, zamjenika ministra gospodarstva Alena Leverića. – zaključio je postavljenje pisanice načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Pisanica će biti postavljena u središtu Sračinca još tjedan dana nakon blagdana Uskra. Župan Koren na kraju je s delegacijom obišao prostorije Općine Sračinec gdje mu je načelnik Novoselec uručio Monografiju Općine Sračinec.


Više fotografija pogledajte ovdje:

 

 

Postavljanje velike pisanice – dar Koprivničko-križevačke županije

Posted by Općina Sračinec on 30. ožujka 2015