Udruga žena Preslica Sračinec proslavila 10 godina rada

Svečano i emotivno bilo je u subotu u Domu kulture u Sračincu gdje je održana prigodna svečanost obilježavanja desete obljetnice djelovanja Udruge žena Preslica. Od svog osnutka prije deset godina, ova je udruga aktivna na okupljanju žena, očuvanju običaja i prijenosu tradicijskih znanja na mlade.

– Udruga se uspjela održati ovih prvih deset godina, nadamo se da ćemo se održati i idućih deset. Uvijek se govorilo da su žene samozatajne, da ih nigdje nema pa smo nas desetak žena odlučile to promijeniti. Prije 12-13 godina počelo se o tome razgovarati, a 22. listopada 2005. godina smo udrugu i formalno osnovale. Naš glavni cilje je sačuvati običaje vezane uz ručni rad, od kojih je za Sračinec najvažnija izrada cekera od kukuruzne komušine, nekad značajni izvor prihoda za Srakarice. Radimo i tkanje na tkalačkom stanu, koje je već i nestalo iz naših domova. Uspjele smo sačuvati tkalačke stanove i na njima i danas izrađujemo platno. U našoj uređenoj etno sobi, koju imamo u podrumu zgrade Općine Sračinec, čuvamo i mnogobrojne uporabne i ukrasne predmete iz naše prošlosti. Kroz udrugu Preslica prošlo je puno žena, trenutno udruga ima 18 aktivnih članova, od kojih su dva muškarca. I dalje imamo velike planove i nadam se da ćemo ih uspjeti realizirati. – izjavila je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Udruga žena Preslica Sračinec djeluje u dvije sekcije – onoj za ručni rad i dramskoj sekciji. Upravo je dramska sekcija izvela predstavu za mnogobrojne okupljene goste na proslavi.

– Ako se vratimo desetak godina unatrag, prije osnivanja ove udruge, mogu s pravom reći da ništa više nije isto nakon njihovog osnutka. Doživjeli smo pravu renesansu u razvoju Općine kada govorimo o kulturnim sadržajima. Prije svega ponosan sam na očuvanje tradicije općine Sračinec, nešto što nam je jako trebalo. S okupljanjem žena koje djeluju u udruzi Preslica stvarno smo dobili jednu drugu dimenziju u shvaćanju i očuvanju naše tradicije. U ime Općine Sračinec ja im zahvaljujem na svemu što su uradilo do sada i svemu što će još uraditi u okviru svoje djelatnosti. U vodstvu Općine uvijek će imati podršku za svoje akcije. – naglasio je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec koji je zajedno sa svojim zamjenikom Krunoslavom Lukačićem prisustvovao proslavi.

 

 

10 godina Udruge žena “Preslica” Sračinec

Posted by Općina Sračinec on 15. veljače 2016