Udruge općine Sračinec aktivne pred Uskrs

Udruge koje djeluju u Sračincu i Svibovcu Podravskom aktivno se pripremaju za skori Uskrs, najveći katolički blagdan. U Svibovcu Podravskom izrađena je uskrsna instalacija velikog zeca u košari s pisanicama.

– U organizaciji KUD-a Benedikt i pomoć naše umjetnice Nine Šobak, koja je u božićno vrijeme osmislila veliki adventski vijenac, izrađena je ova usksna košara u centru našeg sela. U izradu se uključila velika većina članova KUD-a Benedikt, a posebnu zahvalu upućujemo Ivici Jagiću koji je opet donirao cvijeće i pomogao da ova košara izgleda ljepše. Ideja je da se povodom većih blagdana i praznika dodatno oživi središta mjesta ali i predstavi rad udruga kao i naših mještana koji imaju umjetničku dušu. – rekao je Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec.

U centru Sračinca i ove su godine postavljene velike pisanice. Jednu je oslikao Vladimir Flegar, a drugu djeca dječjeg vrtića Bambi Sračinec.

– Tradicionalno već petu godinu, na Cvjetnu nedjelju, Udruga žena Preslica priprema uskrsni program – prije svega tu su uskrsni ukrasi i pisanice. Njih je oslikao naš umjetnik amater Vladimir Flegar, djeca iz dječjeg vrtića Bambi i djeca iz Osnovne škole Sračinec. – izjavila je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

Nakon postavljanja pisanica pored kipa svetog Florijana u centru Sračinca, održana je radionica za djecu i zainteresirane mještane, na kojoj su svi zajedno oslikavali pisanice na tradicionalan i neke modernije načine.

Na samu Cvjetnicu, u Svibovcu Podravskom održana je prigodna humanitarna prodaja uskrsnih ukrasa i čestitki koje su izradila djeca i učiteljice Područne škole Svibovec Podravski. Sav prihod namijenjen je nabavci medicinskog pomagala “Teddy the Guardian“. Radi se o plišanom medvjedu koji ima mnogobrojne funkcije praćenja stanja djeteta koje ga drži – tako medvjedić mjeri otkucaje srca, razinu kisika u krvi i temperaturu tijela. Na ideju su došli nakon što je u prvi razred krenuo mali Luka koji je imao operaciju srca i kome je namijenjena ovo medicinsko pomagalo. Da Svibovčanci imaju veliko srce dokazali su i velikim interesom za ovu akciju gdje su gotovo rasprodani ukrasi i čestitke koji su im bili ponuđeni. Prigodnu prodaju svojih radova održale su i vezilje KUD-a Benedikt.

 

 

Aktivnosti udruga prije Uskrsa

Posted by Općina Sračinec on 30. ožujka 2015