Zamjena javne rasvjete u općini Sračinec

U tijeku je veliki projekt zamjene rasvjetnih tijela javne rasvjete u općini Sračinec. Stare žarulje zamjenjuju se novim, energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima, koja troše i do 90% manje struje.

– Ovom zamjenom rasvjetnih tijela obuhvaćeno je oko 90% ulica u općini Sračinec koje spadaju pod nerazvrstane ceste. U Svibovcu Podravskom i Sračincu zamjenjuju se stare natrijeve žarulje od 150 W, a neka rasvjetna tijela imaju još i živine žarulje. Te stare žarulje troše puno struje, a i trajnost im je relativno kratka, u usporedbi s LED svjetlima. U ovom ćemo projektu ugraditi 154 LED rasvjetna tijela od 17W i 54 rasvjetna tijela od 34W. Snažnija rasvjeta postavlja se na pozicije gdje konfiguracija ceste to traži. Ukupna investicija za ovaj projekt iznosi nešto manje od 500.000 kuna, dijelom od oko 200.000 kuna radove financira ministarstvo, a ostalo su sredstva Općine Sračinec. – izjavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je sa svojim zamjenikom Krunoslavom Lukačićem obišao radove.

Općina Sračinec za javnu rasvjetu do sada je trošila oko 250.000 kuna godišnje, što uvelike premašuje sredstva koje Općina godišnje prihoduje s temelja komunalne naknade. Projektom koji je u toku očekuju vrlo brz povrat uloženih sredstava i značajne uštede, od 100.000 do 150.000 kuna godišnje. Ovim projektom nisu obuhvaćene državne i županijske ceste, za koje se u Općini Sračinec nadaju da će dobiti financiranje u sklopu nekog europskog projekta.