Završeni Dani Miholja

Nedjelja je bila zadnji dan ovogodišnje proslave Miholja u općini Sračinec. U Svibovcu Podravskom je župnik Župe Sračinec Siniša Dudašek blagoslovio navalno vatrogasno vozilo DVD-a Svibovec Podravski. “Vozilo je za nas vrlo vrijedno, ali nije novo. Nabavljeno je iz Slovenije od poduzeća koje se bavi prodajom i renoviranjem vatrogasnih vozila. Ovo Iveco navalno vozilo ima spremnik od 1.500 litara, a kod gašenja možemo koristiti visoki i srednji tlak. Oprema omogućava dvije brze navale s po 50 m visokog pritiska i četiri sa srednjim pritiskom. Nabavku vozila je financirao DVD, koji se financira iz Općinskog proračuna, a s 18.000 kn pomogla nam je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. Cijena vozila je bila 11.000 eura plus davanja prilikom uvoza” – istaknuo je Marijan Videc, predsjednik DVD-a Svibovec Podravski.

 

Proslava je nastavljena u Sračincu gdje se tradicionalno, već osmu godinu, održava “Plac na Gmajni“, svojevrsni sajam udruga, među kojima se večina bavi očuvanjem baštine i humanitarnim radom. Predstavilo se 50 udruga s područja Varaždinske, Međimurske, Sisačko Moslavačke i Zagrebačke županije i jedna udruga iz Slovenije. Nositelj organizacije Placa na Gmajni je Udruga žena Preslica. U sklopu ove manifestacije djeca iz Osnovne škole Sračinec s vrhunskim su kuharima pripremali Varaždinske klipiće, a ispred Doma kulture kuhan je “srakarski gulaš” kojeg su pripremali najbolji hrvatski kuhari pod vodstvom dvojca s korijenima iz Sračinca – Damira Crlenog i Anđelka Levanića. Gulaš je besplatno podijeljen posjetiteljima.

Članovi Športsko ribolovnog društva Sračinec omogućili su djeci pecanje u bazenu, a veliki šarani pekli su se na rašljama. Na obližnjem dječjem igralištu “Velika graba” pod vodstvom Melite Jeremić održana je dječja igraonica.

Hicima iz svojih oružja kuburaši Udruge kuburaša Maruševec najavili su dolazak visokog gosta, prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i počasnog građanina Općine Sračinec Radimira Čačića: “Uvijek mi je drago doći u Sračinec pa tako i na ovu proslavu dolazim iz godine u godinu. Čestitam svim mještanima Dan općine, a načelniku i njegovim suradnicima želim daljnji uspješan rad.” Čačić je sa svojim suradnicima obišao postavljene štandove, a iskoristio je i priliku za mjerenje krvnog tlaka – 130/80.

Kako bi se obistinila ona stara poslovica da šećer dolazi na kraju pobrinuli su se oni najslađi – djeca iz Dječjeg vrtića Bambi Sračinec i Osnovne škole Sračinec. Pod velikim šatorom  izveli su pregršt pjesama, recitacija i plesova, a posebno se istaknula folklorna skupina Osnovne škole Sračinec s tamburašima. Na samom kraju ove priredbe nastupili su malo ozbiljniji pjevači, buduće zvijezde hrvatske estrade na malom festivalu pod nazivom “Raspjevani Sračinec“.

Moglo bi se reći da je ovo bio tjedan za pamćenje i dokaz kako se svake godine proslava Dana općine može organizirati bolje i sadržajnije. Hvala svima koji su sudjelovali u ovim Danima Miholja, hvala svima koji su posjetili događanja koje smo vam pripremili. Vidimo se i iduće godine na Danima Miholja u Sračincu” – zaključio je proslavu načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.