Završio je prebogat program Dana Miholja u Sračincu

Proteklih je osam dana općina Sračinec živjela u ritmu Dana Miholja, tradicionalne proslave blagdana sv. Mihaela Arkanđela, nebeskog zaštitnika župe i općine, koji se slavi 29. rujna. Iza žitelja općine i njihovih mnogobrojnih gostiju prebogat je program, koji je kulminirao proteklog vikenda.

U petak, na sam Dan Općine, održana je Sveta misa u župnoj crkvi, a kroz dan nisu održane druge manifestacije. Na sam blagdan treba biti u krugu obitelji, djeca su imala slobodan dan iz škole, idealna prilika za svečani ručak ili večeru. No, večernji sati razdrmali su one željne pravog rock and rolla. Pod šatorom nastupili su slavonski rokeri Opća opasnost i podigli atmosferu za ono što je dolazilo u subotu i nedjelju.

 

Subota – red sporta, red kulture

Od jutarnjih sati subota je bila u znaku sporta. Na nogometnim terenima NK Sračinec održan je nogometni turnir “Limač”, a igrali su mlađi uzrasti U7, U9, U11 i U13. I na susjednim teniskim terenima odigran je turnir.

Mir kasnog popodneva narušile su kubure Udruge kuburaša Maruševec, koje su plotunom označile početak defilea folklornih društava kroz Sračinec, od škole do parka Velika graba. Kao i svake godine, bile su tu skupine Varaždinskih mažoretkinja, zaprege i konjanici udruge Konj moj prijatelj, folkloraši KUD-a Benedikt iz Svibovca Podravskog, a posebnu pažnju privukla je velika grupa naših Hrvata iz Mađarske, iz Hrvatskog Židana, mjesta partnera Općine Sračinec.

Vesela povorka zaustavila se u parku Velika graba, gdje ih je dočekala publika željna glazbe i plesa. Svoj su program izvele mažoretkinje, Vokalni sastav „Acapella“ KUD –a „Zavičaj“, Sračinec, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog te nekoliko folklornih grupa iz Hrvatskog Židana. Manifestacija je organizirana pod vodstvom KUD-a Zavičaj Sračinec, a njen predsjednik Darko Auker svim je grupama uručio zahvalnicu.

– Hvala svima koji su nas danas ovako počastili svojim vještinama, svojim talentom i očuvanom tradicijom. Drago mi je da smo se opet mogli okupiti u ovom našem lijepom parku, koji je izgrađen i za ovu namjenu, da se okupimo i družimo. Posebno veliko hvala našim dragim prijateljima iz Mađarske, iz Hrvatskog Židana, koji su nas ponovno posjetili, ovaj put u najbrojnijem sastavu. Divim se njihovom radu, posebno s mladima, oni su dokaz koliko je jak osjećaj za domovinu u kojoj ne žive stoljećima. Već više od 500 godina Hrvati ove općine čuvaju svoju tradiciju i hrvatski jezik, znamo koliko je to teško u ovo moderno vrijeme – naglasio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Dan je završio pod šatorom gdje su nastupili Hanka Paldum i Duško Kuliš.

 

Nedjelja – utrka i Plac na Gmajni

Rekreativno trčanje sve je prisutnije, a s tim sve više sredina organizira svoje utrke. Tako je ove godine po prvi put održana atletska utrka Srakarsko – svibovečki cener. Osim cenera, utrke na 10 kilometra, zainteresirani su rekreativci mogli trčati kraću utrku od 3.3 kilometra, a djeca utrke od 100, 200, 400 i 600 metara. Na utrkama za odrasle nastupilo je ukupno 155 trkačica i trkača, što je odlično za prvo izdanje utrke. Na glavnoj utrci nastupio je i predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Lukačić, koji se redovito rekreira trčanjem.

U isto vrijeme kada su trkači savladavali svoje kilometre, s druge strane državne ceste, na prostoru ispred Doma kulture, odvijao se program Placa na Gmajni. Tradicionalna je ovo manifestacija koju organizira Udruga žena Preslica iz Sračinca. Već dan radnije počela je priprema Srakarskog gulaša, delicije koju pripremaju brojni kuhari iz općine Sračinec, pod vodstvom zlatnih kuhara Anđelka Levanića i Damira Crleni.

– Hvala svim posjetiteljima koji su nam se pridružili na ovom 17. Placu na Gmajni, iduće smo godine punoljetni. Želim najviše zahvaliti ženama iz naše udruge Preslica, one su najzaslužnije za sve ovo što danas vidite. Za dva tjedna je Dan seoskih žena, i mi smo prijavili jednu našu članicu, ali sve su one za nas pobjednice, jer svojom upornošću i predanošću obogaćuju naše živote. Hvala svim izlagačima, raduje me da nam se pridružuje sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Imamo puno hobista i udruga iz naše županije, a tu su i izlagači iz Međimurja, Križevaca, Koprivnice, Valpova i Virovitice – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

U sklopu Placa na Gmajni prezentirano je zaštićeno jelo Sračinca “Zdigani krumpirovi štrukli s koščicama od tikve”, koje su pripremile vrijedne žene udruge Preslice. Štrukle se moglo degustirati, baš kao i Srakarski gulaš koji je besplatno podijeljen brojnim posjetiteljima Placa na Gmajni.

– Iza nas je jedno od najboljih izdanja Dana Miholja. Potrudili smo se da svatko može pronaći nešto za sebe, od kulture, sporta te glazbe i zabave. Kroz ovih osam dana, na održanim manifestacijama imali smo više od 25.000 posjetitelja, što je velik broj za našu sredinu. Uvijek se trudimo da svim našim izvođačima i izlagačima Sračinec ostane u lijepom sjećanju, tako i danas, svi izlagači Placa na Gmajni imaju besplatan prostor za izlaganje, a od jutra do kraja dana mogu se osvježiti i nahraniti. Hvala još jednom svim članicama i članovima naših udruga, koji su predano, bez osobnog interesa, izdvojili svoje vrijeme za Dane Miholja u Sračincu. Vidimo se opet dogodine! – istaknuo je za kraj načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.