Novi natječaj za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća

Nakon što je završio prethodni natječaj za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio je novi, s novim pravilima. Najveća promjena odnosi se na način podnošenja, tako da se za energetsko poboljšanje uvjeta stanovanja zainteresirani građani sada obraćaju direktno Fondu, a ne Općini kao ranije.

Maksimalni iznos sufinanciranja na području općine Sračinec je 84.000,00 kuna.

Evo nekih glavnih izmjena, a u prilozima pronađite sve detaljno objašnjeno:

1) OMOGUĆENA PRIJAVA SVIM GRAĐANIMA
Građani se od 2015. godine za sufinanciranje prijavljuju direktno u Fond

2) OBUHVAĆEN VEĆI BROJ KUĆA
Izmijenjena definicija obiteljske kuće u Programu, što je osiguralo sudjelovanje kućama građevinske bruto površine do 600 m2 ili s maksimalno 3 stambene jedinice. Ovaj poziv se ne odnosi na zgrade koje imaju upravitelja sukladno prema Zakonu o vlasništvu.

Isključivo za sufinanciranje povećanja toplinske zaštite ovojnice se mogu prijaviti i kuće koje nemaju izvedenu fasadu, a koje su izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine.

3) POJEDNOSTAVLJENA POTREBNA DOKUMENTACIJA I PRIJAVA
Izmijenjen je Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima („Narodne novine“ broj 79/14.), kako za radove obnove ne bi bila potrebna izrada glavnog projekta. Umjesto glavnog projekta je uz prijavu potrebno dostaviti potvrdu o provedenom prvom energetskom pregledu, čime se u program uključuju energetski certifikatori. Međutim, to se ne odnosi na projekte ugradnje sustava s fotonaponski pretvaračima – za njih je i dalje potrebno dostaviti glavni projekt s troškovnikom.

 

Prilozi:

VODIC Kako do sredstava za energetsku obnovu kuca.pdf

Javni poziv obiteljske kuce ENU 22 23 2015.pdf

Popis certifikatora Varazdinska zupanija.pdf

Prijavni obrazac-2015 Kucanstva.xlsx